Magiel cafe

„tu jemy rzeczy elementarne, bardzo dobrej jakości”
ul. Stępińska 2, Warszawa • tel. 22 841 00 16

AKTUALNOŚCI      MENU I WINO      MOJE BISTRO      GOŚCIE O NAS      PODPOWIADAM      KATERING

Moja kuchnia dla Ciebie – rzeczy elementarne, bardzo dobrej jakości

Gotujemy rzeczy elementarne, bardzo dobrej jakości. Kiedy przychodzisz do magiel cafe bistro naturalnie na śniadanie, lunch, obiad, czy kolację, to niezależnie od tego co wybierzesz wiedz, że specjalnie dla Ciebie kupuję możliwie najlepsze surowce, najchętniej wprost od producentów, często ekologicznych. Gotując używam mało (mniej niż w większości kuchni) soli i cukru. Cukier często zastępuję miodem, słodem, sokiem owocowym. To oczywiste, ale dla porządku zapewnię – nie używam sztucznych wzmacniaczy smaku, i skrótów – gotowych sosów, zup czy innych proszków. Używam możliwie rzadko mąki pszennej, zastępując ją bezglutenową gryczaną lub ryżową. Korzystam z najwyższej jakości tłuszczy: ekologicznej hiszpańskiej oliwy z oliwek extra virgin, polskiego masła extra i olejów tłoczonych na zimno (rzepakowego, lnianego, z czarnuszki, ostropestu, maku). Jajka zwykle z wolnego wybiegu typ 1 lub ekologiczne typ 0. Wysoko cenię różnorodność surowców. Często proponuję kasze. Warzywa kupowane od lokalnych producentów są u mnie zwykle twardsze niż w innych miejscach. Do ich gotowania nie używam sody.
Wybór zdrowych, ekologicznych, prawdziwych surowców do gotowania, w naturalny sposób prowadzi do wybierania takich win. Współpracuję z dostawcami, którzy oferują wina od winiarzy prowadzących niewielkie ekologiczne winnice i robiących wina naturalne: bez pestycydów, herbicydów, nawozów sztucznych, zbędnych ilości siarczynów, enzymów itp. Wszystko to proponuję w formule bistro – czyli takiej, gdzie najważniejszy jest sezon, surowiec, smak, świeżość, czyli treść, a nie koniecznie wymyślna forma. Gotuję dla Ciebie jak dla bliskiej osoby. Jednak pozostawiam sobie prawo do tego, że możemy różnić się co do smaku, konsystencji, zestawienia i układu na talerzu. To moja kuchnia w skrócie. To Twój wybór. Dziękuję tym, którzy są z nami od lat.

Lunch – codziennie świeżo przygotowany – najlepszy w okolicy dla najwyborniejszych gości- zobacz niżej…

menu

Menu zmieni się codziennie. Aktualne menu wyłącznie w lokalu. Sprawdź aktulności.

Rezerwacje tel 22 841 00 16

Menu dla dzieci

Zapraszamy w weekendy na: makarony, kopytka, klopsiki, naleśniki, gofry…
Zawsze chętnie przygotujemy dla Twojego dziecka coś wg Twoich preferencji z dostępnych surowców.

Menu może ulec zmianie m.in. ze względu na dostępność surowców.

Zapraszamy – rezerwacje tel. 22 841 00 16


Najlepszy lunch w okolicy (opinie wielu stałych gości)
Nasz lunch to wg naszych gości najlepsza oferta w okolicy. Codziennie proponujemy zestaw 3 dań: vege, ryba, mięso. Z ogromną satysfkcją obesrwujemy, że wybory naszych gości wyraźnie wskazują na dania vege i rybne (w sumie ponad 70% sprzedanych lunchy). Klienci, którzy wybierają magiel cafe na lunch (wolne zawody, aktorzy, prawnicy, lekarze, menadżerowie, obcokrajowcy, pracownicy okolicznych ambasad i biur oraz mieszkańcy) cenią sobie wartość naszych dań – bardzo atrakcyjny stosunek ceny do jakości, wybór, świeżość, sezonowość. Lunch w magiel cafe wybierają najwyborniejsi goście.

Zestaw 26 zł: danie + zupa lub deser/kawa + woda
Zestaw 33 zł: danie + zupa + deser/kawa + woda
Zestaw 42 zł: danie + zupa + deser/kawa + woda + wino

Ceny: zupa 9-15 zł, danie 18 – 28 zł, deser 9 – 16 zł

Na lunch zapraszamy wt – pt, w godz: 12:30 – 16:00


WINA i CYDRY

Przy wybieraniu win do naszej oferty korzystam z pomocy zaufanych, sprawdzonych profesjonalistów i przyjaciół, m.in.: Philippe de Givenchy, Kamila i Maximiliano, Paweł Niemira, El Catador

NASZE CYDRY

POLSKA
Stary Sad 2016, Chyliczki
Stary Sad Premium 2016, Chyliczki – bardzo elegancki cydr
Czarny Ignac 2016, Tomasz Porowski
Cydr z Wielkopolski, Rembowscy – nasz ulubiony polski cydr
Sweet Dancer, Circus Cider
Strongman, Circus Cider

HISZPANIA
Bereziartua, Kraj Basków – wyjątkowy, niecodzienny cydr baskijski
Zapiain, Kraj Basków


NASZE WINA
ekologiczne, biodynamiczne, naturalne

Proponuję wina ekologiczne i naturalne od zaufanego dostawcy. Wina tworzą wielcy winiarze w małych winnicach. Winorośle nie są traktowane chemią – pestycydy, herbicydy, fungicydy. Grona zbierane są ręcznie. Każda kiść winogron przechodzi przez ich ręce człowieka. Dlatego wina mogą być przygotowane bez dodatku konserwantów (siarczynów) i innych nienaturalnych składników.
Niezależnie od tego, jakie wina lubisz, dobiorę dla ciebie wino, które powinno sprawić ci przyjemność. Zawsze możesz liczyć na mini degustację i poradę.
Poniżej cena za butelkę 750 ml. Na kieliszki podajemy wybrane wina.

BIAŁE MUSUJĄCE
Cremant de Bourgogne, Burgundia, Chardonnay 129
Astrolabe de Cant Alauze, Midi-Pyrénées, Guy et Brigitte Laurent, Mauzac 131
Chateau Tour Grise, Saumur, Non Dose, Chenin 165
Stramaret Valdobbiadene 88

BIAŁE
Mersault 2013, Les Chevalieres 320
Chablis 2014, Dom Jean Goulley & Fils 145
Miss Terre, Bretania, Muscadet 105
Muscadet 2013, Dolina Loary, Sevre et Maine 94
Bourgogne Aligote, Tripoz 109
Chateau Mas Neuf Dolina Rodanu, Grenache, Roussane 75
Minervois 2014, Cinsault, Carignan, Syrah 85
Riesling Kabinett Brauneberger Juffer trocken 2012 93
Grüner veltliner 2015, Weingut Schloss Gobelsburg 69
Riesling 2015, Weingut Schloss Gobelsburg 78
Chardonnay, Veneto 14

RÓŻOWE
Rose du Siguier Cahors, Malbec 75
Côtes de Provence Domaine Gavoty 77
Evanescence de Cant’ Alauze Prunelard  87
ZE Bulle Cabarnet Franc, musujące 86

CZERWONE
Morey St Denis 2011, Burgundia, Pinot Noir 385
Gevrey Chambertin 2012, Burgundia, Pinot Noir 385
Mercurey Fusion IV 2012, Burgundia, Pinot Noir 260
253 Cuvee Surclassee 2014, Cabernet Franc 180
Bordeaux Cotes de Blaye 2011, La Haie 127
Bordeaux Sainte-Foy 2013, Le Petit Champ 125
FMR, Cotes du Forez, Gamay 65
Regnie 2013, Beaujolais, Gamay 135
Du bout de doigts 2013, Ardeche, Gamay 96
Les Vigneaux, Ardeche/Dolina Rodanu, Grenache/Syrah 14